fredag 25. september 2009

Ulve-klør... (Wolf claws/dew claw)


FØRST en stadfesting av kjønn:
  ALLE SEKS VALPENE ER TISPER !! Dagens program var fjerning av ULVEKLØR.  
Snodig navn – men dette er en “ekstra”  tå som noen av valpene fødes med på bakbeina.  For huskyer som skal mye på tur, og løpe i skaresnø må disse ulveklørene tas vekk.  Tre av våre skjønne tisper fikk tur til vår “verdens beste” veterinær idag.  Fem baktasser ble befridd for små vedheng med negl på.  Fort og greit og enkelt, med litt lokalbedøvelse, saks og svi”penn” for å stoppe blod.  Nå kravler de rundt i valpebingen og suger i seg mer livskraft som før.

Jeg har sittet i valpekassa med neglsaksen her I huset. 108 bittesmå klør (5x2 + 4x2 pr.valp) har jeg klippet bittelitt av. 

Ulven – som hunden stammer fra – brukte TIDLIG I sin utvikling fem tær på bakpoten.  Stamfar til ulven  -  hadde denne kloa for tyve-millioner år siden.  Nå er det bare etterlevninger igjen – om vi skal tro på historikerne.  Jeg kjenner ingen som levde på den tiden, så hvem vet??

En gammel muntlig overlevert historie hevder at hunder som får beholde sin ulveklo vil være immune mot ormebitt.   Tja-ja….  Det skulle vi visst i sommer da Teddia ble bitt av hoggorm.  Hun ble skikkelig dårlig, så ulveklo har hun ikke nei !!

Sånn ellers er det mye å si om ulveklør.  De er brukt som “amuletter” og diverse smyker – mye hos urbefolkningen. 

Her ser du en kopi av en samisk runebomme (sjaman tromme).  Runebommene ble utsmykket med blandt annet ulve klør !

Source: Wikimedia GNU by Sandivas, 2007. (Cropped and modified photo).


Til slutt er det vel kjekt å nevne at i Håvamål er det mange referanser til runenes opprinnelse, og hvor de ble risset inn…  her kommer også ørnekloa inn.

På bjørnelabb
og på Brages tunge,
 på ulveklør

og på ørnenebb,
 på blodige vinger
og på bru-ende,
 på lindrende  hand
og i legende fotspor,
...

Ingen kommentarer: